Kampi in postajališča na Jesenicah

Kamping in karavaning turizem je zelo hitro rastoča gospodarska panoga. Kamping predstavljajo kampi, ki so odprti pretežno poleti, od štiri do devet mesecev, nekateri celo leto. Za karavaning so pomembna postajališča, ki so uporabna celo leto. Za  njihovo ureditev ni potrebnih  vlaganj, saj se lahko uporabljajo urejena parkirišča. Turisti potujejo iz kraja v kraj vse leto in uporabljajo turistično ponudbo posameznih krajev. Zadržijo se dan ali dva, odvisno od zanimivosti in privlačnosti. Kampi pa so namenjeni večdnevnemu počitku in rekreaciji, običajno v poletnih mesecih.

V Sloveniji imamo pestro ponudbo kampov in postajališč. Evropski vodnik kampov in postajališč za letošnje leto vsebuje šest tisoč lokacij, Slovenija je predstavljena z 82 kampi in 110 postajališči.

Na Jesenicah imamo kamp Perun v Lipcah, na lepi lokaciji ob jezu, odprt sedem mesecev. Postajališča za avtodome še nimamo, čeprav bi nekatera ustrezala. Postajališča niso pridobitniška, temveč vaba, da se turisti ustavijo v bližini večjih krajev in nekaj potrošijo. Za začetek bi lahko na enem od urejenih parkirišč postavili informacijsko tablo s ponudbo za popotnike, kasneje bi uredili oskrbovalni stebriček, v evropskem vodniku pa objavili koordinate prostora, da bi navigacijske naprave avtodomarje pripeljale na postajališče.

Z ureditvijo postajališča bi povečali turistično ponudbo Jesenic. Možni lokaciji sta na parkirišču pri Stari Savi ali pri športni dvorani, primerni sta kot izhodišči za oglede Stare Save, muzeja, tržnice, trgovskega središča, Kosove graščine, spominskega parka, Murove, razgledne poti, Čufarjevega trga itd.

Za obveščanje turistov bi bilo koristno na obeh avtocestnih parkiriščih postaviti informacijski pano s predstavitvijo turistične ponudbe Jesenic, kampom ter postajališčem za avtodome, ki ga je seveda potrebno še urediti. Omeniti velja še Planino pod Golico, ki je tudi lep turistični kraj in ima urejeno parkirišče pod žičnico, primerno za postajališče. Lokacija je sprejemljiva in turistična ponudba kraja tudi, saj je izhodišče za Savske jame, Golico, Črni vrh, kmečki turizem, smučanje.

Milan Pintar, Žirovnica