Joži Kališnik / Foto: Gorazd Kavčič

Molitve našega vsakdanjika

Joži Kališnik iz Vrhpolja pri Kamniku je izdala knjigo molitev v različnih osebnih potrebah in ob ljudskih pobožnostih.

Za veliko noč je izšla druga izdaja knjige o Predragoceni Jezusovi Krvi, v kateri so osnovne molitve.

Vrhpolje pri Kamniku – Joži Kališnik poznamo Slovenci predvsem zaradi prepevanja pri Avsenikih in tudi kasneje v različnih pevskih in glasbenih zasedbah. Manj znano pa je njeno literarno ustvarjanje. Njegovi začetki segajo v sedemdeseta leta preteklega stoletja, ko je napisala knjižico o svoji rojstni vasi Špitalič v Tuhinjski dolini, ki je takrat praznovala 750-letnico obstoja. Leta 2003 je zbrala gradivo in v samozaložbi izdala zanimivo knjigo o življenju in delu Kati Turk, ljudske umetnice, ki je bila 30 let pastirica na Veliki Planini, zraven pa je tudi risala in pisala pesmice. Eno od njih, Atove cokle, je uglasbila za ansambel Viharnik, v katerem je takrat igral njen sin Samo. V tem času je spoznala tudi invalidko Janjo Blatnik iz Leskovca pri Krškem in ji kot človek dobrega srca začela pomagati pri izdaji njenih knjig, na njihovih predstavitvah pa je z glasbenimi prijatelji, predvsem z Mihom Dovžanom in pokojnim Božom Matičičem, tudi nastopala. Dobrodelnost je nasploh pomemben del življenja Joži Kališnik. Že 16 let vodi mesečna romanja v Marijina svetišča po Sloveniji in sodeluje v molitveni skupini pri frančiškanih v Kamniku, kjer vsak teden del mašnega daru namenijo za pomoč fantom iz skupnosti Cenacolo iz Škocjana na Dolenjskem.

Poleg družine ima posebno mesto v njenem življenju molitev. Pred tridesetimi leti, ko je še pela pri Avsenikih, jih je začela zbirati. Veliko jih je našla v knjigah, za mnoge so ji povedali ljudje na srečanjih, na romanjih, v molitvenih skupinah, glavne, najlepše, pa je poznala že od doma. Nekaj jih je že pred leti strnila v manjše snopiče in jih delila romarjem na romanjih, da so ti lažje molili. Pred tremi leti je začela razmišljati, da bi molitve izdala v knjigi. Tako je lani v njeni samozaložbi izšla knjiga z naslovom Molitve v različnih osebnih potrebah in ob ljudskih pobožnostih. V knjigi je v 13 poglavjih zbranih okrog 500 molitev. Število 13 ima v tej knjigi poseben pomen, poudarja avtorica knjige. Trinajsti dan je v vsakem mesecu Marijin dan, Fatimski dan, in zato je tudi platnice knjige opremila z Marijinimi podobami šestih najbolj znanih slovenskih Marijinih romarskih središč šestih škofij. V knjigi bo vsak lahko našel nekaj zase, za različne trenutke v življenju. Molitev mora biti vztrajna, predana, zaupna in kljub morebitnim neuspehom nikoli ne sme prenehati, pravi Joži Kališnik.

Zase pravi, da pogosto moli: zjutraj, preko dneva, zvečer. Z molitvijo lažje premaguje težave življenja. V pogovoru je spomnila na misel blaženega Antona Martina Slomška, da nikdar ne prosi Boga za nekaj, preden se za prejeto ne zahvališ. »Naj pride moja knjiga k čim večjemu številu družin in posameznikov,« je želja njene avtorice. Za veliko noč je izšla druga izdaja knjige o Predragoceni Jezusovi Krvi, v kateri so osnovne molitve. Na vprašanje, koliko molitev zna na pamet, je odgovorila, da najmanj za dve uri!