G. Cerar, dovolj vas imam

Spoštovani g. Cerar, predsednik vlade, ko ste me danes po TV karali zaradi odziva naroda ob prihajajoči migrantski katastrofi, vam moram na ta način nekaj stvari postaviti na pravo mesto. Ne razumem vas, da me tako sprenevedavo karate in z menoj ves slovenski narod. Kaj niste pomislili, da ste za takšno reakcijo naroda proti prihodu migrantov v največji meri krivi vi osebno in vsi vaši predhodniki v zadnjih skoraj 25 letih.

Reakcije, kakršnim smo priča v zadnjih dneh, koreninijo v skrajno bednem moralnem in materialnem stanju naše družbe. Vse ste nam pokradli, osramotili ste nas pred svetom, uničili gospodarstvo, še vedno omogočate brezmejno bohotenje korupcije, hkrati pa ni z vaše strani zaznati nobene namere, da bi želeli stvari postaviti na pravo mesto. Ena skrajna mlačnost, da ne rečem vaša nesposobnost reševanja perečih problemov, ki bi jih morali vi in vaša ekipa že zdavnaj z levo roko rešiti. Tako ste nam obljubljali pred volitvami. Saj ste vendar najodgovornejša oseba pri vodenju države. Situacija, v kateri se Slovenija trenutno nahaja, me je privedla do stanja, da vam kličem: »dovolj vas imam«, sem pa prepričan, da tako misli večina naroda. Posledica vašega vladanja je stanje, da ste narod pripeljali na rob preživetja, da se samo še boji za svojo eksistenco, ki jo bo prihajajoči begunski val sesul v prah. Vi se pa še čudite, od kje takšna reakcija naroda. Kar ste sejali (so vaši predhodniki sejali), sedaj žanjete. Ne sprenevedajte se. Narod ste (so) že neštetokrat žejnega prepeljali čez vodo.

Vaš današnji apel lahko razumem tudi kot ene vrste poziv, da se Slovenci zopet združimo in s skupnimi močmi skušamo preživeti nekaj 10 ali celo 100 tisoč beguncev, ker smo do sedaj že neštetokrat ob raznih katastrofah stopili skupaj. Se bojim, da temu tokrat ne bo tako.

Višek vašega sprenevedanja in metanja peska v oči je vaša izjava, da nekdo na ta način pridobiva politične točke. Ja, k tej izjavi lahko pristavim, da jih vi z vašim delom upravičeno izgubljate. Kaj pa je tukaj narobe? Ste mogoče pomislili, da vam hoče narod na ta način povedati, da vas imamo to pot zares dovolj? Da imamo dovolj vašega in vaše vlade amaterizma pri vodenju države? Da se je narodova tolerantnost do vaših »nebuloz« končala?

Janez Jančar, Kranj