Benetke v sencah varnosti

Tehtam, ali naj se za pusta odpravim v Benetke ter tam prespim – ravno čakali me bodo s sobo – ali naj raje poiščem fotografijo, na kateri smo tri »grazie«, umetelno poslikane. Na mojem levem licu je cel fantazijski vrt. Letos bo v Benetkah tesnobno. Zvečer poostrene varnostne razmere, posebno na železniški postaji in ob vhodu na Markov trg. Berem tudi o psih, o tem, da se bodo maske na ukaz razkrivale, skratka, vprašujem se, kaj bo ostalo od nekdanjega brezskrbnega veseljačenja. Včasih so bili znani večerni pohodi v samotne ulice in rahlo zlobni vodniki so »nakladali« o skrivnostnih truplih, duhovih in prikaznih, ki jih je kar mrgolelo. Seveda bodo prireditve, tiste pri belem dnevu, dodale slavnostno veselo vzdušje, vedno je veselo, ko se angeli spustijo z zvonika. Letos mineva namreč 730 let, odkar je v listinah prvikrat omenjen beneški karneval. Karneval je bil romantičen, obleke nesluteno razkošje, nedovoljene ljubezni so bile kot šampanjec, ugibanja in stave, kdo bi utegnil biti pod masko, menjali so se pari in tudi mošnjiči s cekini podkupovanj. Seveda pa so maske tudi del beneškega vsakdana. Marsikdaj jih je videti, ko se med letom nastavljajo radovednim očem turistov, za njihovimi krinkami pa radovednost poskuša odkriti, koliko se je nabralo v kovinski škatlici.

Prave Benečanke, ki zdajejo velike vsote za razkošno opravo, se jezijo, da jim »lepotice z vzhoda« s svojo cenenostjo delajo nelojalno konkurenco. Kakor koli že, Benetke kdaj drugič, meni naš »radolški« pustni sprevod ne uide in tudi sladkarije, enkrat malo drugače, ne!

Veganski krofki

Za približno 15 krofkov

Potrebujemo: 1 zavojček svežega kvasa, 250 ml toplega rastlinskega napitka, 1 žličko sladkorja, 300 g moke, 500 ml sončničnega olja, izpraskano sredico vaniljevega stroka, 1 neškropljeno limono, sol, nastrgano limonino lupino, 1 zavojček kvasa, 200 g marelične marmelade, sladkorno moko po želji.

Kokosovo maščobo stopimo v toplem rastlinskem napitku. Dodamo moko, kvas, sladkor in sol, nastrgano limonino lupino, vaniljev strok in gnetemo, da dobimo voljno testo. Testo damo v višjo posodo, jo pokrijemo in segrevamo v vodni kopeli. Ko krop dvigne pokrov, testo pregnetemo in ga damo malo počivati. Oblikujemo kroglice, jih malce potlačimo in pustimo, da še malo počivajo. Na srednje vročem olju jih ocvremo z obeh strani, da so zlato rumene. Počakamo, da se odcedijo na kuhinjskem papirju.

Marelično marmelado segrejemo in precedimo ter s strani vbrizgamo v krofe. Po želji jih posujemo s sladkorno moko.

Ježki iz hruške in grozdja

Za 1 osebo potrebujemo: 1 hruško, 200 g svetlega grozdja, lesena nabodalca, 2 nageljnovi žbici, limonin sok, 1 majhno črno olivo.

Hruško operemo in osušimo. Pustimo 1 cm peclja. Olupimo jo do polovice in iz žbic naredimo oči. Pokapamo z limoninim sokom, da hruška ne potemni. Na nabodalce ali zobotrebec nataknemo po eno in eno grozdno jagodo in jih zabadamo v hruško. Naredimo oči in nataknemo olivo na ostanek peclja. Ježke zložimo na primeren krožnik. Če ni otrok, jih narahlo pokapamo z amarettom ali maraschinom.

Pa dober tek!