Anton s 108 gramov težkim kokošjim jajcem

Kokošje jajce XXL s Šmajdove kmetije

Predoslje – Kokošja jajca se glede na evropske tržne standarde, ki veljajo tudi v Sloveniji, razvrščajo po masi v štiri razrede: z oznako XL (zelo velika) so težka 73 gramov in več, z oznako L (velika) od 63 do 73 gramov, z oznako M (srednja) od 53 do 63 gramov in tista z oznako S (drobna) 53 gramov in manj. Le kakšno oznako bi dobilo jajce, ki ga je prejšnji teden znesla kokoš na kmetiji Pr' Šmajd v Predosljah?! Morda oznako XXL – zelo, zelo veliko? Jajce je namreč tehtalo 108 gramov, torej toliko kot dve srednje veliki jajci skupaj.

Kot je povedal Anton Korenjak, ki skrbi za Šmajdovo kmetijo, imajo štirinajst kokoši, ki tudi v tem zimskem času dobro nesejo – vsak dan eno jajce. Ko so predlani na kmetiji začeli pridelovati industrijsko konopljo in jo predelovati v različne izdelke, so tudi kokoši začeli krmiti s konopljino moko. Od takrat ugotavljajo, da kokoši nesejo večja jajca, v povprečju težka okrog 80 gramov. Že lani jim je ena od kokoši znesla 95 gramov težko jajce, prejšnji teden še težjega. Anton je prepričan, da so jajca od kokoši, ki jedo konopljino moko in se lahko prosto gibljejo v naravi, tudi bolj zdrava. Na vprašanje, kaj bo naredil z »orjaškim« kokošjim jajcem, je odgovoril, da se še ni odločil: morda ga bo podaril enemu od vnukov ali ga uporabil pri pripravi tatarskega biftka.