Odprtja razstave se je udeležilo veliko ljubiteljev likovne umetnosti. / Foto: arhiv MKK

Vozljevi veliki formati

V torek so v dvorani Mestne knjižnice Kranj odprli razstavo del akademskega slikarja Franca Vozlja z naslovom Iluzija utripa življenja.

Kranj – V dvorani in hkrati razstavišču Mestne knjižnice Kranj bodo do konca marca na ogled likovna dela Kranjčana, akademskega slikarja Franca Vozlja. Tokrat se predstavlja z deli večjega formata, značilnimi za različna obdobja svojega ustvarjanja. Franc Vozelj, v Kranju in na Gorenjskem pa tudi širše v Sloveniji prepoznaven avtor z izrazito osebno likovno govorico, se izraža skozi neposredno zaznavna motiva človeškega telesa – akt in tihožitje. »V njegovem slikarstvu je prisoten klasični jezik, reinterpretiran na sodoben način,« je k razstavi med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka Melita Ažman.

V njegovih aktih prevladujejo atletsko grajena moška telesa nad ženskimi, ki so elegantnejša in posredujejo lahkotnejši občutek v samih gibih. Pri upodabljanju telesnosti nekatera še vedno ohranjajo pridih atletskega telesa v kontrastu z nežnim krhkim ženskim telesom. Pri tem obrazi za slikarja niso pomembni, saj jih ne zasledimo, so le zabrisane ali nedokončane gmote, v katerih zaznamo podobo glave. Tihožitje je druga veja avtorjevega interesa, ki ravno tako zaseda pomembno mesto v njegovem 34-letnem opusu. Predstavlja upodobitev objektnih kompozicij v različnih kombinacijah, združenih po notranjih simboličnih ali estetskih vidikih. Tihožitja večinoma sestavljajo cvetlični aranžmaji, sadje in vaze. Franc Vozelj je doslej imel več kot sto samostojnih razstav doma in v tujini, sodeloval je tudi na sto tridesetih skupinskih razstavah. Med priznanji, ki jih je prejel za svoje delo, je tudi velika Prešernova plaketa mesta Kranj leta 1999. Od leta 1980 je član Združenja slovenskih likovnih umetnikov in Likovnega društva Kranj. Živi in dela v Kranju kot samostojni umetnik.