Medsosedski odnosi še nerešeni

V članku s tem naslovom, ki je bil objavljen 6. februarja 2015, je navedenih kar nekaj izmišljotin in lažnih navedb župana Leopolda Pogačarja, ki se namenoma spreneveda, in to zahteva pojasnilo bralcem še s strani »občinske opozicije«.

Na Rib'čovi domačiji in Prešernovi hiši mora biti en sam gospodar – oskrbnik.

Pred nedavnim je v Vrbi že tekla nedolžna kri. »Kugla pa medalja redko najdeta ta pravega,« pravi slovenski pregovor in v tem primeru tudi to drži. Župana je res lahko sram, ne zaveda se pa, da on edini to zadevo lahko ustrezno reši. Škodoželjno in maščevalno se obnaša, ker še vedno navaja vsoto dveh milijonov za odkup. Po mojem posredovanju je za to zadevo Arko pooblastil agencijo Makler in cena nekaj čez 900.000 EUR je bila uradno objavljena. Takrat je Občina Žirovnica pismeno uveljavila predkupno pravico in s tem Arku onemogočila razpolaganje s svojim premoženjem. O odškodnini bi se župan lahko še pogajal. Še do danes ta pravica ni bila preklicana. Z javnim pismom v časopisu sem župana o tem seznanil. Zdaj se pa spreneveda. Če ni seznanjen z dejanskim stanjem, naj pride k meni in mu bom, na podlagi dokumentacije še iz leta 1939, vse natančno obrazložil. In posvetilo se mu bo … V pogodbi je »zapisana« in v zemljiški knjigi potrjena krivica, ki mori Janeza Arka. Površni zapiski in odmera zemljišča ob hiši so napaka takratne oblasti. In zdajšnja »oblast« je edino pristojna, da ne rečem dolžna, to pošteno in praktično urediti. Župan, ki vodi občinsko vlado, kot se rad pobaha, pa je z občinskim odlokom proglasil še dvorišče, do hišnega praga Rib'čove hiše, za občinsko javno dobro. To je spet maščevalna poteza župana, ker Arko ni nasedel njegovemu dobrikanju, h kateremu so ga napeljali njemu zvesti svetovalci.

Rib'čova domačija ni naprodaj, nima cene. Uradna cenitev je lahko podlaga za pravično odškodnino, ki je uradno lahko večkratna vsota ocenjene vrednosti. Janez Arko bi se tako le umaknil iz svoje rojstne hiše in prelepe okolice, v korist naroda in ugleda Slovencev, da bi si uredili (po moje) »svetišče slovenske besede« ali kot je dejal v slavnostnem govoru gospod Bervar, »svetišče slovenske kulture«.

V imenu Kluba ljubiteljev kulture 'Prešernovi rojaki'

Pavel Bešter, predsednik