Turizem po bohinjsko v »Erlahovi gostilni«

Prijatelja iz Francije, sicer profesorja na Lijonski univerzi, sem želel peljati na kosilo v to gostilno, misleč, da je stara zasedba personala. Zasedba personala je nova, hrana še zmeraj solidna, toda mladenič, ki streže (verjetno je priučen!), prav nič prijazen oz. neciviliziran in napadalen!!!

Želel sem se zahvaliti lastnici – koncesionarki za dobro hrano ter stopil proti kuhinji. Na moje presenečenje je mladi natakar začel vpiti prav po gestapovsko: »Ven, ven, nimate kaj za šankom oz. v kuhinji!« Poklical sem lastnico ter ji povedal za to necivilizirano obnašanje mladeniča! Dobil sem odgovor, da je njena gostilna odlična! Incident so poleg mojega prijatelja opazovali tudi drugi gostje ter si mislili svoje! Hvala bogu, da moj prijatelj ne razume slovensko, pripomnil pa je, zakaj je ta mladenič tako nervozen in agresiven!

Razmišljal sem, ali naj napišem teh par vrstic ali ne, prijatelji so mi odsvetovali, saj smo taki v manjšini ter ne moremo spremeniti te naše podalpske deželice!

In vendar sem se kot državljan odločil opozoriti na take incidente, ki jih ni malo ter prispevajo k splošni revščini!

Toda revščina bo še hujša, če bomo imeli tak odnos do dela, v tem primeru odnos do gostov, zlasti tujcev, ki niso krivi za naše stanje.

Upam, da bodo pristojne inštitucije, če drugega ne, vsaj opozorile lastnico, da preverja, koga zaposli – če je mladenič zaposlen (morda je le na praksi, ali pa član družine!).

Mladeniču pa svetujem več strpnosti in civiliziranega obnašanja, pa tudi več izobraževanja, saj je komaj zakorakal v življenje!

Dr. Tomo Todorov, univ. dipl. ing.