Protestno pismo

V četrtek, 27. marca 2014, je bila Skupščina Območnega združenja borcev za vrednote NOB Kranj, na kateri so delegati v zvezi z odkritjem spomenika v Grahovem izrazili oster protest proti temu spomeniku, zlasti še zaradi napisa, da so v boju s partizani padli vojaki Slovenske narodne vojske. Ker to ni v skladu z zgodovinskimi dejstvi, Skupščina svoj protest s tem pismom izraža tudi javno.

Zgodovinska dejstva namreč dokazujejo, da je v boju, ki je v Grahovem potekal 23. 11. 1943, sodelovala posadka nekdanje MVAC (Milizia volontaria anticomunista), in sicer v sestavi 1. bataljona 21. obrambnega sektorja GAF, ki je bila italijanska okupacijska oborožena sila, v času bitke pa je to bila enota drugega okupatorja slovenske zemlje, tedanjega Tretjega rajha, ki je delovala pod poveljstvom in v korist enot SS z imenom Slowenische Landeswehr in der Provinz Laibach. Glede na takšno nepoznavanje zgodovinskih dejstev, kot ga demonstrira Nova zaveza, je pričakovati, da bo na naslednjem spomeniku, ki ga bodo postavili, pisalo, da je bila ta narodna vojska osvobodilna. Skupščina je bila mnenja, da je postavitev tega spomenika, s takšnim napisom poskus rehabilitacije tistih, ki so v 2. svetovni vojni sodelovali z okupatorjem v boju proti pravim borcem za osvoboditev slovenskega naroda izpod fašizma.

Hkrati pa zahtevamo, da Ministrstvo za kulturo pri­čne postopek za spremembo in dopolnitev zakonodaje, ki bo preprečevala skrunitev spomeniške dediščine ter postavljanja spominskih znamenj nacističnim in fašističnim enotam na območju RS.

Območno združenje borcev za vrednote NOB Kranj Marjan Gorza, predsednik