Obla gorica

Območje, ki ga zavaruješ in kjer ni možnosti gospodarjenja, hitro lahko postane nevzdrževano in zanemarjeno - tak primer je Obla gorica.

Na Obli gorici ni dovoljena sečnja in spravilo lesa (izjema je le sanacija ujm). Ker gozdarji poznamo, kam pelje taka zaščita gozda, smo na Zavodu za gozdove Slovenije pripravili ureditveni načrt in Občini Radovljica predlagali, da omogoči gospodarjenje z gozdom. To nikakor ne pomeni, da bi gozd posekali ali celo pozidali. Glavna vloga mestnega gozda je rekreacijska, poučna in tudi estetska. Za ohranitev takega gozda pa je potrebno vzdrževanje in čiščenje gozda, tudi posek oslabelih dreves – tistih, ki ogrožajo sprehajalce, kar pa s sedanjim odlokom ni možno.

 

Obla gorica je naravna vrednota državnega pomena in kot tako zavarovana naj bi tudi ostala. Ukinil naj bi se le občinski odlok, ker ni življenjski in ne omogoča osnovnega urejanja mestnega gozda. Kakšen je narobe zavarovan gozd, lahko sami preverite, če se sprehodite po Obli gorici.

 

Z ukinitvijo odloka o zavarovanju Oble gorice se strinjajo Zavod za gozdove Slovenije, Zavod za varstvo narave in Zavod za varstvo kulturne dediščine. Tri strokovne ustanove so dale pozitivno mnenje, kar pa za radovljiške svetnike ni dovolj. Občinski politiki so na predlog Marjana Vidica in Slavka Kunčiča njihovo mnenje preglasovali.

 

Simon Resman,

Nova Slovenija