Nov statut, stare težave in kolesarji …

Čez poletje je župan svetnike zaposlil z osnutkom sprememb statuta in poslovnika občinskega sveta, o katerem bo govora na eni od prihodnjih sej OS. Krajevne skupnosti (KS) niso bile povabljene, še manj zainteresirana javnost, čeprav tudi ta župan zavaja z izjavami, da se projekti delajo v sodelovanju z njimi. Spremembe so nujne, model vladanja v Radovljici je zastarel, še iz polpreteklih časov.

Primer: način imenovanja predstavnikov v razne svete, kjer naj bi bilo mesto tudi za apolitične občane, je nesprejemljiv. Izvolitev je odvisna le od koalicije, strokovna javnost je odrinjena. 'Delo' v odborih in svetih je slabo. V odboru za prostor člane problematika niti ne zanima in daje vtis, da so tam so le zaradi kopičenja funkcij in denarcev. Še županovi "modreci" so večinoma tiho - torej so v ozadju vsega kar oni.

 

Redko se župan odzove na vprašanje, kritiko občana v DN ali svetniško vprašanje na seji OS. To je moteče za javnost.

 

Izbira urbane opreme, ki jo umeščajo po občini, je županova ideja. Kaj pa drugi občani? Ali je župan res šerif, ki odloča o vsem, kar mu odgovarja? Sprašujem ga: so te - po mojem prav grde in slabo funkcionalne (kaj bo z njimi pozimi?) - klopi še vedno prototipi, kot je bilo rečeno na predstavitvi v KS Radovljica? Ali pa: kdo je odločil o načrtovanju premične strehe na bazenu (ali je to slovenski projekt?), do danes odgovora ni. To očitno niso teme, s katerimi se obremenjujeta sedanji niti bivši župan. Morda se tudi ljudje s tem ne obremenjujejo, posebno ne lastniki psov, ko jih je župan razveselil z vrečkami za drekce na koših, za enkrat le pred občinsko stavbo.

 

Občina ima Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Sprašujem njih in župana s čim se ukvarjajo? Če bi jim bilo kaj mar za varnost in zdravje otrok, bi že sprevideli nepravilnosti pri šoli ATL. Parkirišče avtobusov na šolskem dvorišču in kolesarska steza, ki ne ustreza zakonskim predpisom. Nič ne pomaga, če župan deli občinska priznanja 'svojim' npr. za spodbujanje kolesarjenja v občini, če občina ni sposobna svojim občanom zagotoviti varne in zakonite kolesarske poti!

 

Marina T. Ravnik,

Radovljica