Pozdravljeni!

Pišem Vam, ker bi rada komentirala članek Bled pripravljen pričakuje najboljše veslače sveta, ki je bil objavljen v posebni prilogi časopisa Gorenjski glas, avgusta 2011. Avtorica članka navaja, da se bodo poleg ZDRAVIH športnikov veslačev za naslove svetovnih prvakov pomerili tudi športniki invalidi.

Ali nam skuša povedati, da so invalidi torej bolni ljudje? Večine bralcev ta stavek sicer sploh ne bi zmotil, ker tudi sami ne vedo več kot to, da je invalid oseba na invalidskem vozičku. Določeni bralci, vključno z mano, pa vemo, da so invalidi osebe z duševno, fizično ali kakšno drugo oviranostjo, bolni ljudje pa so tisti, ki kažejo določene bolezenske znake, te pa zdravimo z zdravili, ki nam jih predpiše zdravnik.


Res je, da se tudi novinarji včasih zmotijo, vendar pa je treba biti takrat, kadar se piše o skupini ljudi, ki je že tako precej stigmatizirana, še bolj previden in prepričan o relevantnosti napisanih informacij.


Zavedati se je treba, da oba športnika, ki sta v članku omenjena, trdo trenirata za dober rezultat in imata za trening precej težje razmere kot na primer Iztok Čop, zato si ne zaslužita biti nikakor diskriminirana ali postavljena v manjvreden položaj.


Ker si večina ljudi ustvarja mnenja o stvareh in ljudeh s pomočjo informacij, ki jih pridobijo z medijev, bi si morali prizadevati, da bi bilo takih spodrsljajev v prihodnosti čim manj.

 

Lep pozdrav,

Nastja Gradišar,

Naklo